Edwardian flats in Conservation area, Highgate, North London


Name of project

Edwardian flats in Conservation area



Manufacturer



Location

Highgate, North London



Date

2016



Project requirements

Situated in the Highgate Conservation area, this 1916 Edwardian Baroque Grade II listed building was originally built for housing the female domestic staff of Prudential Assurance. Furnival House has also provided student accommodation and, more latterly, the property offered budget accommodation for overseas visitors.In its new lease of life the building has been converted to 2, 3 and 4-bedroom luxurious contemporary-lifestyle residential units requiring the finest windows and doors.



Solution

Through consultation between Moxley Architects, conservation officers and English Heritage, restoration of Furnival House and its conversion to 15 residential apartments was finally approved and the extensive works commenced at the end of 2013. The Edwardian elegance and grandeur of the historic red brick and stone exterior is beautifully complemented by 160 Conservation™ windows and doors, which not only enhance the period aesthetics but contribute significantly to the warmth, comfort and security of the building to provide a sustainable and impeccable living environment.



Benefits

Conservation™ windows are made to the exacting standards of the British Woodworking Federation’s WWA scheme and are BRE A+ rated, offering outstanding levels of thermal and acoustic performance. Mumford & Wood’s windows and doors are manufactured from premium grade Siberian larch, engineered for maximum strength and stability to help ensure long-lasting aesthetics and performance, while at the same time achieving a perfect factory-finished surface typical of fine joinery.



Client Feedback

“We have developed a reputation for carrying out complex high-end residential contracts and this type of project is where we excel,” says senior project manager Michael Barnes Ellmers “providing a complete, integrated construction service. This project has not been without its challenges and we are very proud to have been given the opportunity to return this building to its earlier splendour using materials and products of a very high standard.”



See this member See all case studies